
- Bu etkinlik geçti.
Kalplerimizin Mümkün Bildiği Daha Güzel Dünya – okuma & çember grubu
5 Aralık 2022 - 15 Ocak 2023
Uzun zamandır gönlümde yatan aslan nihayet birkaç hafta önce kükredi; instagram’dan yapmış olduğum ön duyuruda alanda da bunun karşılığı olduğunu gördüm ve şimdi duyuruyorum:
Kalplerimizin Mümkün Bildiği Daha Güzel Dünya kitabını hep beraber okuyor, sindiriyor; bu süreçten aldığımız ilhamlarla o dünyaya dair adımlarımızı sıklaştırıyor ve yoğunlaştırıyoruz.
Neden böyle bir adım atmak istediğimin yanıtı kitabın arka kapağında mevcut; olduğu gibi paylaşıyor ve üstüne söz söyleme ihtiyacı duymuyorum:
İçinde bulunduğumuz toplumsal ve ekolojik kriz döneminde dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için birey olarak ne yapabiliriz? Bu ilham verici ve düşündürücü kitap pek çoğumuzun içinde bulunduğu kuşkuculuk, bıkkınlık, hareketsizlik ve bunalıma karşı güçlendirici bir panzehir. Kitap bize bunların ardındaki gerçekleri hatırlatıyor: Hepimiz birbirimize bağlıyız ve küçük kişisel tercihlerimiz umulmadık bir dönüşüm gücü taşıyor. Her şeyin birbirine bağlı oluşu ilkesini benimsemek ve uygulamak değişim yaratma gücümüzü, dünyaya olumlu etkimizi artırıyor.
Ben bu kitabı bir kere orijinalinden, 2 ya da 3 kere de Türkçesinden olmak üzere birkaç kere okudum. Bana göre içinde öylesine cevherler barındırıyor ki en az bu kadar daha okuyacağımı sanıyorum. Bunu birlikte gerçekleştirdiğimizde ise etkilerinin katlanacağını ve kuvvetleneceğini düşündüğüm için de bu daveti yapıyorum. Üstelik Charles’ın da kitapta belirttiği üzere “aydınlanma denen şey bir grup çalışmasıdır”.
Bu arada bu kitabın -topluluk desteğiyle- Türkçeye kazandırılıp basılması sürecinde bir rolüm olduğu için de mutlu ve sevinçliyim. Bu sürecin özet hikayesi kitabın “Merhaba” kısmında mevcut.
Nasıl bir süreçten bahsediyorum:
Kitap 36 bölümden oluşuyor ve her hafta 6 bölüm okuyarak 6 haftada tamamlayacağız. Herkes kendi ritminde okuyabilir elbette ama her gün birer bölümü sindirerek okuma şeklinde bir ilham doğdu içime. Pazartesiden cumartesiye her gün bir bölüm okuma, pazar günü genel bir göz gezdirme/yeniden okuma ve akşamına çevrimiçi buluşma, gibi bir akış olacak.
Süreci beslemek için bir whatsapp grubu kurma ve oradan her gün minik bir hatırlatma ve belki bölümle ilgili rehber bir soru sunma niyetindeyim. Bu, karşılıklı konuştuğumuz değil, benim yönlendirme ve hatırlatmalarımı size ulaştıracağım bir grup olacak. (Whatsapp kullanmayanlar olduğu takdirde telegram üzerinden, onu da kullanmıyorsa mail üzerinden yapabilirim bu hatırlatmaları.)
Haftada bir gerçekleştireceğimiz buluşmalar haricinde bir şeyler paylaşmak isteyenler olursa diye bir de e-posta grubu kuracağız ve her türlü duygu ve düşüncemizi bu grup üzerinden paylaşabileceğiz.
Süreçten en güzel şekilde beslenebilmemiz için okumaları ve tefekkürleri günü gününe yapmak ve çevrimiçi buluşmaların tamamına katılmak iyi olacaktır fakat yaşamın ritmleri farklı şekilde dahil olmamızı sağlıyorsa bu da kabul. (Çevrimiçi buluşmalar kaydedilmeyecektir.)
Haftalık buluşmalar
Pazar akşamları zoom üzerinden gerçekleştireceğimiz buluşmaların nasıl bir formatta akacağı, hem katılımcı sayısına göre hem de içimizde oluşacak ilhamlarla değişip dönüşmeye açık olacak. Bunla birlikte bunu bir felsefe yapma alanı değil de kanlı canlı hikayelerimizi ve duygularımızı paylaşmak; umutlarımızı ve umutsuzluklarımızı, hayallerimizi ve korkularımızı akıtabileceğimiz bir fırsat olarak değerlendirmek bana iyi geliyor.
Her haftaya bizi derinden etkileyen, altını çizdiğimiz ya da defterlerimize not aldığımız cümleleri karışık bir şekilde okuyarak başlamayı, ardından kişisel hikayelerimizi ve okuduklarımızın bizde uyandırdıklarını paylaştığımız bir alanla devam etmeyi düşünüyorum. Bu, hem kişi sayısına hem de alandaki ihtiyaca bağlı olarak çember adabı ile olabileceği gibi moderasyon ile akan ama yine çember ruhunu içinde barındıran bir şekilde de olabilir. Yukarıda belirttiğim üzere, bu buluşmaların formatı esnemeye açık; nasıl akıtacağımızı hep birlikte göreceğiz.
Kitaba erişim
Eğer ki sizde kitabın bir kopyası yoksa,
- Charles’ın web sitesinden Türkçe PDF’i ücretsiz olarak indirip okuyabilirsiniz.
- Benim gibi “geri kalmış” biriyseniz ve hâlâ kitabı elinizde tutarak okumayı tercih ediyorsanız, topluluk desteğiyle basılmış ve dağıtılmış olan bu kitabı kitapçılarda bulmak maalesef mümkün değil. Birçok ilde çeşitli dağıtım noktaları üzerinden insanlarla buluşan kitabın şu an halen dağıtım noktalarında olup olmadığını bilmiyorum ve doğrusu bunu araştırmaya istek bulamadım içimde*. Bunla birlikte en azından İstanbul’da bir kişide kitabın kopyaları olduğu bilgisi ulaştı bana. Asuman Yalçıner dostumuza ulaşmak için n.asuman.yalciner@gmail.com adresine yazabilirsiniz.
* Eğer ki dağıtım noktasıysanız ve elinizde kitap kaldıysa ve beni bilgilendirirseniz bu bilgiyi de eklerim buraya.
Takvim
25 Kasım – 4 Aralık – Başvurular (Başvuru formu en altta)
5 Aralık – Okumaya başlıyoruz.
11, 18, 25 Aralık & 1, 8, 15 Ocak pazar akşamları – Çevrimiçi buluşmalar – 20:00 – 22:30 (23:00’e kadar esneyebilir)
15 Ocak – Tamamlanma ve kapanış
Armağanlaşma
Elbette ki bu da, sunduğum diğer tüm çalışmalar gibi armağan ruhu çerçevesinde gerçekleşecek. Başvuru formunu doldurduktan sonra niyetinizi ete kemiğe büründürmek için kaydınızı kesinleştirmek için 200 TL yollamanızı rica edeceğim. Sürecimiz sona erdikten sonra ise içinize sinen, gönlünüze ve bütçenize uygun olan katkıyı ekleyebilirsiniz. (Eğer ki 200 TL’den daha az vermiş olmayı isterseniz bunun dilediğiniz kadarını ya da tamamını size geri yollayacağım.)
Başvuru formu